Activiteiten 2022

Eind 2021 is de Stichting Gezamenlijke Orgelcommissies Het Hogeland tot stand gekomen met het tekenen van de stichtingsacte. Daarmee hebben de orgelcommissies in de Ommelanden (van Zoutkamp tot Oosteinde en van Usquert tot Noordwolde) vastgelegd de handen ineen te zullen slaan bij de programmering van de orgelconcerten in samenhang met andere culturele gebeurtenissen in de gemeente Het Hogeland.

            In de gemeente Het Hogeland, de grootste gemeente van het land, staat een keur aan belangrijke en mooie orgels. De prachtige en vaak grote orgels, de rijk gebouwde kerken, de borgen en grote boerderijen met tuinen getuigen van een grote rijkdom, eertijds ontstaan op de vruchtbare klei. Het gaat om orgels in Noordwolde (1658), Kantens (1660); orgels uit de bloeitijd van de barok, gebouwd door Arp Schnitger en ‘zijn school’: Mensingeweer (1698), Uithuizen (1701), Zandeweer (1731), Leens (1734) en Uithuizermeeden (1785); meerdere belangrijke orgels uit de daaropvolgende klassiek-romantische periode: Warffum (1812), Eenrum (1817), Breede (1840). Usquert (1852) en Oldenzijl (1900).

De plannen voor de samenwerking van de orgelcommissies zijn  gehonoreerd door het gemeentebestuur met een startsubsidie. Het oogmerk hierbij was dat er een geïntegreerd en overzichtelijk programma van orgelconcerten tot stand komt

Naast het organiseren van concerten en culturele tochten langs orgels, kerken, borgen en andere interessante plaatsen wil de Stichting ook educatieve projecten op poten gaan zetten om de jeugd enthousiast te maken voor de orgelmuziek en de orgelbouw in de context van de gebouwen. De belangwekkende orgels staan immers vaak in middeleeuwse kerken die op een wierde zijn gebouwd. De plaatselijke borgbewoners hebben een stempel op het interieur gezet.  

Het programma voor 2022 bestaat deels uit plannen die voor 2021 gemaakt werden en in dat jaar niet door konden gaan.

Ook de ingebruikname van het Freytag-orgel in Warffum vormt een hoogtepunt dat hopelijk voor het einde van het jaar gevierd kan worden. Een recent initiatief dat in de komende jaren voortgezet zal worden zijn de laagdrempelige marktconcerten die op zaterdagmiddag in Uithuizen gegeven worden door conservatoriumstudenten en plaatselijke organisten.

In 2022 worden de volgende concerten georganiseerd:

11 juni programma Landadel Pieterburen, Saaxumhuizen, Mensingeweer door Dirk Molenaar orgeldemonstraties en Bouwe Luurtsema uitleg over de historie met maquette

compilatie Schnitger-orgel in Pieterburen

Achterkant borg Dijksterhuis
Borg Dijksterhuis
Schnitger-orgel in Mensingeweer

aanmelden verplicht via https://www.erfgoednieuws.nl/evenement/landadel-pieterburen/

18 juni Kerk en Borg in Uithuizen 16.00 uur Jacobikerk Uithuizen aansluitend buffet en concert in de grote Sael van de Menkemaborg door Henk de Vries orgel, Joske van der Hoeven sopraan en blokfluit en Gerrie Jonker blokfluit

aanmelden verplicht via https://www.erfgoednieuws.nl/evenement/kerk-en-borg-uithuizen/

2 juli Bloemen en snaren Westerhuisheert Usquert rondleiding in de tuin

, concert op twee klavecimbels door Ab Grambergen aanvang 15.30 uur

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Ab-Gramsbergen.jpg

Dirk Molenaar

Ab Gramsbergen

en

Roelof Kuik

en aansluitend een buffet ter plaatse

kosten: middag programma € 12,50, buffet € 25,00, concert in Zandeweer € 12,50

vervolgens is er om 20.00 uur een concert op het Hinsz-orgel (opus 1) in Zandeweer door Peter Westerbrink

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is P1010796K-rotated-e1588065634754.jpg
Hinsz-orgel Zandeweer

aanmelden verplicht via https://www.erfgoednieuws.nl/evenement/bloemen-en-snaren-westerhuisheert/

In 2022 worden ook weer “marktconcerten” georganiseerd in de Jacobikerk te Uithuizen. Het zijn inloopconcerten tussen 16.00 uur – 16.45 uur.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is vp-1-1024x683.jpg

9 juli Ties Molenhuis

Programma volgt nog

16 juli Patrick Rice (USA)

23 juli Sunkyung Noh ( Korea)

30 juli Chang Jong Lee (Korea)

6 augustus Ab Gramsbergen

13 augustus Jan Smid

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is jan-Smid-resent.jpg

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is vp-1-1024x683.jpg
Arp Schnitger-orgel Jacobikerk Uithuizen

bij de uitgang is een collecte

Eenrum Lohman-orgel (1817)

  • op 30 juli en 27 augustus geeft Dirk Molenaar een concert op het Lohman-orgel ( 1817) in Eenrum aanvang 12.30 uur , geen entree, wel een collecte

Ten slotte

Bij alle concerten en demonstraties zal strikt de hand gehouden worden aan de maatregelen i.v.m. de corona pandemie, Voor eventuele laatste wijzigingen en maaltijden en het programma zie de website:

www.arpschnitgerorgeluithuizen.nl