Eind 2021 is de Stichting Gezamenlijke Orgelcommissies Het Hogeland tot stand gekomen met het tekenen van de stichtingsacte. Daarmee hebben de orgelcommissies in de Ommelanden (van Zoutkamp tot Oosteinde en van Usquert tot Noordwolde) vastgelegd de handen ineen te zullen slaan bij de programmering van de orgelconcerten in samenhang met andere culturele gebeurtenissen in de gemeente Het Hogeland.
In de gemeente Het Hogeland, de grootste gemeente van het land, staat een keur aan belangrijke en mooie orgels. De prachtige en vaak grote orgels, de rijk gebouwde kerken, de borgen en grote boerderijen met tuinen getuigen van een grote rijkdom, eertijds ontstaan op de vruchtbare klei. Het gaat om orgels in Noordwolde (1658), Kantens (1660); orgels uit de bloeitijd van de barok, gebouwd door Arp Schnitger en ‘zijn school’: Mensingeweer (1698), Uithuizen (1701), Zandeweer (1731), Leens (1734) en Uithuizermeeden (1785); meerdere belangrijke orgels uit de daaropvolgende klassiek-romantische periode: Oosternieland (1805) Warffum (1812), Eenrum (1817), Breede (1840). Usquert (1852) en Oldenzijl (1900).
De plannen voor de samenwerking van de orgelcommissies zijn in 2021 gehonoreerd door het gemeentebestuur met een startsubsidie. Het oogmerk hierbij was dat er een geïntegreerd en overzichtelijk programma van orgelconcerten tot stand komt
Ook de ingebruikname van het Freytag-orgel in Warffum in juli vormde in 2023 een hoogtepunt op het Hogeland.
Een recent initiatief dat in de komende jaren voortgezet zal worden zijn de laagdrempelige marktconcerten die op zaterdagmiddag in Uithuizen gegeven worden door conservatoriumstudenten en plaatselijke organisten.
Terug naar toen: een Eemshaven-orgelconcert 19 oktober 2024
Stichting Arp Schnitgerorgel Uithuizen organiseert samen met Ichnathon, een dispuut – onderafdeling – van de voormalige stad-Groninger studentenvereniging VERA, op zaterdag 19 oktober om 17.00 uur een openbaar orgelconcert in de Jacobikerk te Uithuizen. De leden van Ichnathon zijn over het hele land uitgezwermd maar organiseren regelmatig een reünie. Deze keer bezoeken zij de Eemshaven, de locatie waarvoor het dispuut in 1968 met veel belangstelling van publiek en pers de eerste paal sloeg. De reünie wordt afgesloten met het traditionele publieksconcert door Freek Koster, Ger Th. Van der Werf en Rein van der Kluit, organisten uit eigen kring.
Zij spelen werken van o.m. Bach, Böhm, Buxtehude, Frescobaldi, Krebs en Scheidt. Afgesloten wordt met een orgelimprovisatie op – en het samen zingen van het Grunnens laid.
Het concert is voor iedereen gratis toegankelijk. Bij de uitgang is een collecte.
programma met werken van:
Bach,
Böhm,
Buxtehude,
Frescobaldi,
Krebs
Scheidt.
ter afsluiting: orgelimprovisatie op – en het samen zingen van het Grunnens laid.
bij de uitgang is een collecte
zie verder de website: